22 Ekim 2015 Perşembe

Öğretmenlerin Branşları Dışında Derse Girmesi

      Fen Bilimleri Öğretmeni Matematik dersine girerse
Branşı dışı derse giren öğretmenin yükü her zaman fazladır. Her ders öncesi normalden daha fazla hazırlık yapması gerekir. Çünkü onun için alışılmışın dışında bir olaydır. Adeta sudan çıkmış balık gibi hisseder öğretmen kendini. Öyle olur ki bazen dersler onun için adeta eziyet gibi geçmeye başlar.   

      Bütün bunların ötesinde kendi branşın olmayan bir dersi anlatmanın getirdiği sorumluluk duygusudur insanı tedirgin yapan.  Bir fen bilimleri öğretmeninin matematik dersine girmesi yadırganmaz belki ama o fen bilgisi öğretmeni mükemmelliyetçi ve idealist bir öğretmense bu işi en iyi şekilde yapmak isteyecektir. Nitekim bunun için de elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacaktır. Ancak bazen hesapta olmayan durumlar da olabiliyor. Fen bilgisi öğretmeni matematiğin en kolay sorusunu karman çorman ve üst düzey anlatırsa çocukların matematikten soğuması an meselesidir  Ve asıl iş bu andan itibaren içinden çıkılmaz hal alır. Çünkü bir yanlışı düzeltmek öğretmekten çok daha zordur.  İşin kötü yanı, bu hatayı yapan öğretmenin kendini kötü hissetmesi ve başarısız olduğunu düşünmesidir. Korkusu ise  öğrencilere hakkıyla bu dersi öğretememektir. Bu durum öğretmenin motivasyonunu düşürse de idealist ya bizim öğretmen yeniden yeniden öğretmekten vazgeçmez. Aslında yaptığı şey yeniden öğrenmektir.

      Branş öğretmenine bu stresi yaşatmak ve çocukların en temel derslerine branş dışı öğretmeni getirmek eğitime yeterli değerin verilmediğinin kanıtı. Okullarda öğretmen açığı olmasına rağmen  atamalarda açık kontenjan gösterilmiyor. Okul ise ücretli öğretmen  çalıştırmamak için öğretmene  branş dışı ders veriyor.

       Çarpık eğitim sistemimizde resim dersine matematikçi girer, matematik dersine fenci girer, din kültürüne  Türkçeci girer… Ne için ? Her şey öğrenciler için! Neresinden tutsak elimizde kalan eğitim sistemimiz mağdur etmeye devam ediyor… Olan topluma oluyor…

Yazar:pamuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder